timelapse photography of fireworks

Op Een Goed 2023!

(bron: https://www.asr.nl/blog/veilig-het-nieuwe-jaar-in)

Elk jaar ontstaat er tijdens de jaarwisseling veel schade door vuurwerk. Uit onze cijfers blijkt dat de schadelast op 1 januari 4 keer hoger is dan op een gemiddelde andere dag. Op 31 december is dat 1,5 keer hoger. Voorkom schade tijdens de jaarwisseling: bereid je optimaal voor met onze tips.

Tips tegen schade tijdens de jaarwisseling

  • Ben je van plan om wensballonnen op te laten? Doe dat niet. Niet alleen omdat deze brandgevaarlijk zijn als ze te vroeg neerkomen (op daken en schuren), maar ook omdat ze kunnen zorgen voor ellende bij dieren. Zo kunnen vogels verstrikt raken in het frame van de ballon. 
  • Ga je zelf vuurwerk aansteken? Gebruik een lont in plaats van een aansteker. Een lont gloeit, zo kun je het vuurwerk heel precies aansteken. Met een aansteker kun je per ongeluk het vuurwerk halverwege het lontje van het vuurwerk aansteken en gaat het te vroeg af.
  • Steek vuurwerk dat niet is afgegaan niet nog een keer af. Daar gebeuren de meeste ongelukken mee.
  • Ben je niet zo van het grote vuurwerk, en vind je sterretjes veel veiliger? Doe daar (uiteraard) ook voorzichtig mee. Het hart van zo’n sterretje is maar liefst 1400 graden Celcius.
  • Heeft je huis een rieten dak? Maak dat dan nat, om schade van rondvliegend vuurwerk te voorkomen. Het beste is om je dak in de middag en in de avond flink nat te spuiten. Gebruik daarnaast ook een vonkenvanger, om te voorkomen dat vonken de rieten kap van buitenaf in vlam zetten. 
  • Heb je een eigen bedrijf met een bedrijfsruimte? Zet dan je afvalcontainers binnen of doe ze op slot en sluit je brievenbus goed af. Dit zijn geliefde plekken om brand te stichten, ook met vuurwerk.
  • Steek nooit vuurwerk af in de buurt van dieren. Heb je zelf een kat of hond? Houd die dan zoveel mogelijk binnen op 31 december. Doe de gordijnen dicht en een muziekje aan, om ze zo min mogelijk te laten merken van het vuurwerk. Gedraag je zelf rustig, ga je dier niet overdreven geruststellen.

Wij van Team Douma wensen iedereen een veilige jaarwisseling en een fantastisch nieuw jaar toe!

Dit vind u misschien ook leuk...

Populaire berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *