Maxima-boot-douma

Start vaarseizoen: bereid je voor met deze tips

(bron: Nationale Nederlanden: https://www.nn.nl/Onderweg/Voorbereiding-vaarseizoen.htm)

We mogen weer bijna! Zodra de zon en blauwe lucht zich vaker laten zien, ontwaken vaardromen. Het begint te kriebelen en je wilt op pad. Maar hoe bereid je je route voor? En is je boot wel goed onderhouden? Bekijk onze tips voor een onvergetelijk vaarseizoen!

Vaarroutes voorbereiden

Kijk eens op de kaart met mooie ankerplekken in Nederland. Ben je al eens naar De Cocksdorp op Texel gevaren? Zou dat kunnen met jouw boot? Wil je daar ankeren of toch liever dat ene plekje aan die ene steiger bemachtigen? En als je er dan ligt, wat ga je dan doen? Wadlopen, bottrappen of heerlijk in de kuip zitten en uren over het Wad turen?

Apps voor vaarroutes
Wanneer je nog nooit in De Cocksdorp bent geweest, kijk dan eens op de Chart Viewer van Navionics. Zet de route alvast uit van jouw haven naar Texel. Pak de app Het Getij erbij en bepaal wat een goede dag is om erheen te varen. Hoelang heb je stroom mee en wanneer moet je dan vertrekken?

Voorzieningen bij aanlegplek
Heb je online je vaarroute uitgestippeld? Kijk dan ook eens naar de voorzieningen in de buurt van je nieuwe aanlegplek. Is er van alles te doen of vind je er juist rust, ruimte en leegte? Voor je het weet, kun je niet meer stoppen met de voorpret.

Bekijk de mooiste vaarroutes van Nederland

De KNRM moet het vaakst uitvaren voor motorproblemen. Deze problemen hebben bijna allemaal te maken met onderhoud.

Onderhoud aan je boot

Voordat je weer op pad kunt, wil je een aantal zaken regelen. Varen is namelijk pas écht leuk als je materiaal goed is. Loop daarom elk jaar verschillende onderdelen van je boot langs.

Met deze 4 tips kun je veilig het water op!

Tip 1: Motoronderhoud boot

Of je nu zeiler of motorbootvaarder bent: als je je dieselmotor nodig hebt, wil je dat die het doet. Starten en lopen, en niet weer afslaan. De KNRM moet het vaakst uitvaren voor motorproblemen. Deze problemen hebben volgens de KNRM bijna allemaal te maken met onderhoud.

 • 1. Vuil in de brandstofleiding is probleem nummer 1. Vervang je brandstoffilters en zorg ervoor dat er geen vuil in je brandstoftank zit.
 • 2. Geef je motor schone olie en een nieuw oliefilter. Heb je een saildrive? Kijk dan of de olie niet melkachtig is. Zo ja, dan komt er water bij en is het tijd voor een expert.
 • 3. Veel bootmotoren zijn watergekoeld. Is de inlaat vrij en zitten daar geen schelpjes of andere zaken die voor verstopping zorgen? Heb je een nieuwe impeller geplaatst, zodat er voldoende koelwater wordt aangezogen en doorgepompt? En werkt je thermostaat nog goed?
 • 4. Staat je boot op de kant, controleer dan je schroefas op speling en aangroei.

Luister naar je motor

Luister en kijk tijdens het vaarseizoen regelmatig naar je motor: klinkt alles nog goed en lekt het nergens? Misschien hapert je motor, omdat er vuil in de brandstofleiding zit. Hang dan de aanvoerslang direct in een jerrycan met schone diesel. Zo bereik je veilig de volgende haven.

Verzorg je windaandrijving

Voor zeilers geldt nog: verzorg je windaandrijving. Het staand want moet goed zijn; het overeind blijven van je mast is ervan afhankelijk. Kijk ook meteen je hele zeilgarderobe na op slijtage aan stiknaden en andere gebreken.

Is je boot schoon en glad? Dan vaar je sneller én gebruik je minder brandstof.

Tip 2: Boot vaarklaar maken

Wil je zo goed mogelijk van je boot genieten? Dan is regelmatig onderhoud belangrijk. Plan een aantal dagen in maart in om je boot weer volledig vaarklaar te maken.

 • 1. Heb je je motor gecheckt? Kijk dan of het onderwaterschip nog goed is. Loop alles even langs: anodes, dieptemeter, wieltje van de snelheidsmeter, antifouling.
 • 2. Een goede beschermingslaag tegen aangroei vergroot je vaarplezier op allerlei manieren. Je boot vaart sneller als hij schoon en glad is. En je verbruikt minder brandstof. Ook sleep je geen wezensvreemde beestjes van het ene naar het andere vaargebied. Probeer wel zoveel mogelijk aangroeiwerende middelen te gebruiken die vriendelijk zijn voor het milieu.
 • 3. Van buiten zie je duidelijk hoeveel gaten er in je romp zitten. Check of alle doorvoeren nog waterdicht zijn. Bekijk ook of de slangen die er aan de binnenkant op zijn gemonteerd, goed vastzitten. Zet ze vast met dubbele slangklem om de kans op lekkage nog kleiner te maken.

Tip 3: Boot veilig maken

Sommige zaken aan boord zijn van levensbelang. Gas en gasleidingen laat je natuurlijk controleren; je wilt geen lekkage of erger ongemak. Weet ook zeker dat de veiligheidsmiddelen aan boord werken. Hebben zwemvesten een goed patroon? Moet je reddingsvlot gekeurd worden? Is je vuurpijlenset niet over datum? En voldoen je brandblussers nog? Het zijn allemaal zaken die snel aan je aandacht ontsnappen, maar wél belangrijk zijn.

Schoonmaken doe je met alleen warm water. Door zeep worden je buiskap, tent en huik minder waterdicht.

Tip 4: Boot schoonmaken

Een schone boot vaart fijner dan een vieze. Tenminste, dat vinden de meeste booteigenaren.

 • 1. De romp poetsen en in de was zetten houdt je boot het hele seizoen glimmend. Dat geldt ook voor een schoon dek.
 • 2. Ook schone lijnen staan beter dan die waarop de alg te zien is. Lijnen kun je vaak gewoon wassen in de wasmachine. Zorg ervoor dat geen enkele lijn aan boord slijtage heeft. Want juist op die plekken kunnen ze breken.
 • 3. Dat geldt ook voor de lijntjes aan je stootkussens – vaak ondergeschoven kindjes. Halverwege de nacht heb je liever niet dat je stootkussen tussen wal en schip het water in glijdt. Gelukkig blijft zo’n stootkussen in jouw geval zeker drijven. Want je had hem aan het begin van het seizoen nog opgepompt.
 • 4. Ook je buiskap, tent en huik wil je graag weer schoon aan boord brengen. Schoonmaken doe je met alleen warm water; door zeep worden je spullen minder waterdicht. Zijn ze erg vies? Laat ze dan reinigen en opnieuw impregneren. Zo blijft de regen buiten op een druilerige dag.

Behouden vaart!

Maak voor jouw situatie een checklist en loop die elk jaar langs. Denk daarbij ook aan je navigatieapparatuur. Doet alles het nog en zijn je kaarten actueel? Schaf voor de zekerheid recente papieren kaarten aan van het gebied waar je wilt gaan varen.

We wensen je een behouden en veilige vaart toe. Geniet ervan!

Goed voorbereid het water op? Download de KNRM Helpt app

De app van de KNRM is een hulpmiddel voor een goede voorbereiding van je vaartochten.

 • Bekijk alle weer- en waterinformatie en maak makkelijk een vaarplan.
 • Met actuele nautische kaarten kun je je vaartocht volgen en in een logboek bewaren.
 • Bij pech- of noodgevallen vraag je via de app assistentie. De KNRM weet dan direct je positie.

Download de app in de App Store

Download de app in Google Play

Dit vind u misschien ook leuk...

Populaire berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *