uitvaartverzekering

Waarom praten we nooit over de dood?

(bron: monuta.nl)

In de uitvaartbranche mag praten over de dood dan heel normaal zijn, voor heel veel mensen blijft het moeilijk. Over het einde denken we gewoonweg liever niet na. Terwijl de huidige coronacrisis ons bij uitstek confronteert met onze sterfelijkheid. Moeten we er in deze tijd niet juíst over praten, zou je denken…

De RIVM-lijsten die we dagelijks lezen in de krant van het aantal overledenen. Beelden van overvolle IC’s. De dood lijkt dichterbij dan ooit. Toch lukt het velen niet om het over dit onderwerp te hebben. We zijn bijna net zo bang voor praten erover, als voor de dood zelf. De reden hiervoor lijkt biologisch van aard. Althans, als we onderzoekers van de Universiteit van Utrecht (Dor-Ziderman, 2019) mogen geloven. Bij proefpersonen bleek namelijk dat het gedeelte in het brein dat toekomstvoorspellingen verwerkt, vanzelf uitschakelde op het moment dat ze werden geconfronteerd met hun eigen sterfelijkheid.  

Evolutionair gezien handig, want het besef dat het leven ‘toch eindig is’ kan het uitvoeren van alledaagse taken in de weg staan. Maar het ontkennen kan ook zorgen voor problemen. Voor de persoon zelf, maar ook voor de nabestaanden. Bijvoorbeeld rond de uitvaart. Zeker als je bedenkt dat twee derde van alle Nederlanders zelf niet voldoende financiële middelen heeft om een uitvaart te betalen.

Nu hoor ik weleens tijdens klantenpanels dat mensen moeilijk kunnen rondkomen en het geld voor de premie van een uitvaartverzekering niet kunnen missen. Maar één ding is zeker: de uitvaart (uitvaartkosten liggen al gauw tussen de 6.500 en 11.000 euro, afhankelijk van de persoonlijke wensen) kan dan zeker niet worden betaald. In het uiterste geval leidt dat zelfs tot een gemeentelijke uitvaart, waarbij de gemeente probeert de kosten op de nabestaanden te verhalen. Met emotioneel leed en financiële zorgen tot gevolg.  

Terwijl dat laatste kan worden voorkomen door u door ons te laten adviseren over een uitvaartverzekering in een adviesgesprek. Een verzekering voor een klein bedrag in de maand kan vaak al een uitkomst zijn. Het geeft u als klant rust, en nabestaanden houvast. Rust, door het financieel nu al goed te regelen. 

Oók als u als klant al een uitvaartverzekering heeft is het verstandig om die te controleren of het bedrag nog wel toereikend is.

Dit vind u misschien ook leuk...

Populaire berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *