group of people having a meeting

Wijzigingen in uw zorgverzekering 2022

Het lijkt misschien nog ver weg, maar 2022 is er al bijna. En dat betekent ook veranderingen in uw zorgverzekering. Zo wordt voor iedereen de basisverzekering aangepast. En zit u bij OHRA of Nationale Nederlanden? Dan worden alleen gecontracteerde zorgverleners in de: GGZ, Fysiotherapie, oefentherapie en wijk/thuiszorg 100% vergoedt. Is er geen contract? Dan is de vergoeding maximaal 75%.

Eigen risico

De overheid heeft het eigen risico gelijk gehouden.

Wat betekent dit voor u?

Het verplicht eigen risico blijft in 2022 net als in 2021 € 385.

Eigen bijdragen

De wettelijke eigen bijdragen zijn ook dit jaar aangepast.

Wat betekent dit voor u?

Voor hulpmiddelen, mondzorg, geboortezorg en zittend ziekenvervoer geldt een eigen bijdrage. Deze vindt u later dit jaar op onze website.

Nieuwe bekostiging ggz

In 2022 wordt voor de ggz een nieuwe bekostiging geïntroduceerd: het Zorgprestatiemodel. Het is één systeem voor zowel de generalistische basis-ggz als de gespecialiseerde ggz. Geen ingewikkelde dbc’s, maar eenvoudige regels en duidelijke rekeningen. Met bijvoorbeeld een consult of een overnachting.

Wat betekent dit voor u?

Vanaf 1 januari 2022 zullen rekeningen van uw ggz-zorgverlener duidelijker zijn. U kunt precies zien op welke datum en met wie u een consult heeft gehad, en hoe lang dat duurde.

Bent u in 2021 gestart met een behandeling die in 2022 doorloopt? Dan sluit uw zorgverlener de dbc of prestatie per 31 december 2021 af en krijgt u nog één keer een rekening op basis van het oude systeem. Op 1 januari 2022 start het nieuwe systeem. Daardoor kunt u te maken krijgen met extra eigen risico. De inhoud van de zorg verandert niet door de nieuwe bekostiging.

Logeren bij CAR-T Celtherapie

Voor lymfeklierkanker is een nieuwe behandeling beschikbaar in een paar expert ziekenhuizen: CAR-T celtherapie. Na de ziekenhuisopname voor deze behandeling moet een patiënt nog 2 weken dichtbij het ziekenhuizen verblijven. Voor patiënten die ver weg wonen, vergoedt de basisverzekering de overnachtingen in bijvoorbeeld een hotel.

Wat betekent dit voor u?

Moet u voor een agressieve vorm van lymfeklierkanker CAR-T celtherapie ondergaan? En woont u ver weg van het ziekenhuis dat u behandelt? Dan vergoedt de basisverzekering in 2022 extra (betaalde) overnachtingen in de buurt van het ziekenhuis. Meer informatie over deze vergoeding vindt u later dit jaar op onze website.

Overheveling geneesmiddelen

2 groepen geneesmiddelen vallen vanaf 2022 niet meer onder de geneesmiddelen, maar onder de medisch-specialistische zorg. Dat zijn de epoëtines en de G-CSF middelen.

Wat betekent dit voor u?
Gebruikt u in 2022 geneesmiddelen uit één van de volgende groepen:

> Epoëtines, ook wel groeifactoren voor rode bloedcellen

> G-CSF middelen, ook wel groeifactoren voor witte bloedcellen

Dan brengt de apotheek die niet meer bij u in rekening. Dat doet het ziekenhuis voortaan. Zij zullen de kosten rechtstreeks bij ons declareren (via het dbc-systeem) als medisch-specialistische zorg.

Wat kan Douma voor u betekenen?

Wij gaan samen met u de zorgbehoeften inventariseren en uit deze behoefte zullen wij een advies geven voor uw zorgverzekering in 2022. Dit advies doen wij gratis en de zorgverzekering is dezelfde prijs als online of zelfs voordeliger vanwege onze betere inkooppositie. Dus laat u altijd voorlichten door het zorg team van Douma. Want dan gaat u er sowieso op vooruit!

Belangrijke data:

  • 12 november 2021: op deze datum is onze zorgpremie bekend en zijn alle wijzigingen van onze basisverzekering en aanvullende verzekeringen inzichtelijk.
  • 31 december 2021: dit is de laatste dag dat u uw zorgverzekering kunt opzeggen.
  • 31 januari 2022: tot en met deze dag kunt u een basis- of aanvullende verzekering aanvragen of uw huidige aanvullende verzekeringen wijzigen. (mits u heeft opgezegd voor 31 december 2021)

Dit vind u misschien ook leuk...

Populaire berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *