oranje-elftal

Wie verzekerd onze Oranje-Toppers?

Het Europees Kampioenschap (hierna EK) begint op 11 juni. Overal duiken de EK-poules en promo’s weer op want hoe ver zal Nederland het dit keer schoppen? Als we de experts moeten geloven zit Nederland in een gunstige poule, maar dat zegt natuurlijk niet alles. Zal Nederland het redden? Zullen ze ver komen? Wat nu als er een voetballer ernstig geblesseerd raakt? Wie is daar dan voor verantwoordelijk? En wie vergoedt de schade? Bestaat daar een verzekering voor? In dit artikel zullen wij daar verder op in gaan.

Het EK 2021 (EURO 2020)

Wat: Een Europees voetbaltoernooi dat eens in de vier jaar gespeeld wordt.
Waar: Door heel Europa, in 11 verschillende steden, waaronder de Johan Cruijff Arena in Amsterdam.
Hoeveel: Er nemen 24 landen deel aan dit toernooi en er zullen 51 wedstrijden plaatsvinden.

Vanwege het Coronavirus werd EURO 2020 uitgesteld naar 2021 en wordt nu gespeeld van 11 juni t/m 11 juli 2021. Dit is de 16e editie van het voetbaltoernooi sinds 1960. Het Nederlands Elftal heeft zich voor het eerst sinds 2014 weer geplaatst voor een groot voetbalevenement. Oranje kwalificeerde zich niet voor zowel het EK 2016 als het WK 2018, maar staat nu op de zevende plaats van de favorieten om het EK te winnen.

Favorieten van het EK 2021

Volgens de bookmakers maakt Engeland dit jaar de grootste kans om het toernooi te winnen. Toch is Nederland, naast België, één van de favorieten van het EK 2021.

Naast voorgenoemde landen, behoren Frankrijk en Spanje ook tot de EK-favorieten. De bookmakers schatten de kansen van het Nederlands Elftal en de Rode Duivels hoog in, met respectievelijk de 7e en 2e plaats. Wij gaan er natuurlijk gewoon vanuit dat Nederland het toernooi gaat winnen, hup Holland hup!

Verzekering voor een topsporter

Tijdens het EK, maar ook tijdens andere wedstrijden of in zijn vrije tijd, kan het gebeuren dat een voetbalspeler ernstig geblesseerd raakt, waardoor hij gedurende een bepaalde periode of zelfs nooit meer kan voetballen. De kosten lopen door maar de speler kan niet meer ingezet worden. De club loopt hierdoor een financieel risico, bijvoorbeeld doorbetaling van de hoge loonkosten (we weten allemaal wat een topspeler vandaag de dag verdient) of een transfer die door deze blessure wordt misgelopen.

Is er een mogelijkheid voor een voetbalclub of een voetballer zelf om zich voor dit risico te verzekeren? Het antwoord daarop is: JA. Er bestaan verschillende voetbalongeschiktheidsverzekeringen.

De club is eigenlijk een bedrijf, waarvan sporters het kapitaal vormen. Voetbalclubs hebben als BVO (Betaald Voetbal Organisatie) te maken met specifieke risico’s op het gebied van voetbalongeschiktheid van de spelers. Tijdens voetbalongeschiktheid moet de club het salaris van de speler gewoon doorbetalen, daarom zijn er verschillende soorten verzekeringen waaronder een vergoeding in de kosten van het salaris voor tijdelijk geblesseerde spelers of een vergoeding als een speler blijvend voetbalongeschikt raakt. De verzekeringen dekken zelfs voetbalongeschiktheid die is opgelopen tijdens vakantie.

Kunnen spelers zichzelf verzekeren? Want als het contract afgelopen is, hoeft de club hen niet meer uit te betalen. Maar als ze dan nog steeds niet kunnen voetballen, hebben ze geen inkomsten meer.

Ook dit kunnen wij bevestigend beantwoorden. Joseph Wannet zag de noodzaak van het aanbieden van sportverzekeringen en begon uiteindelijk voor zichzelf onder Wannet Sports Insurance. Je kunt bij Wannet terecht voor alle soorten verzekeringen, maar de nadrukt ligt op de voetbalongeschiktheidsverzekering, die niet alleen kan worden gesloten door een voetbalclub maar ook door een speler zelf.

Een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje en dit hoeft lang niet altijd tijdens een voetbalwedstrijd te gebeuren. Een voetballer kan ook van de trap vallen en zich daarbij blesseren of betrokken raken bij een verkeersongeval waardoor hij of zij niet meer actief kan zijn als profvoetballer. Het is daarom belangrijk dat er voor deze risico’s een verzekering kan worden gesloten, zeker in het geval van een extreem hoog inkomen zoals een profvoetballer. Een vergelijkbaar inkomen is nauwelijks te vinden als een speler door een blessure een ander beroep moet uitoefenen.

Alle spelers in de Nederlandse competitie hebben via hun club een ongevallenverzekering bij Wannet Sports Insurance lopen. Deze collectieve ongevallenverzekering is onderdeel van de CAO voor Contractspelers. De maximale uitkering is €175.000. Dat bedrag wordt uitgekeerd als een speler bijna niets meer kan. Het gaat namelijk over ‘functionele invaliditeit’ en niet over ‘beroepsinvaliditeit’. Er wordt onder meer gekeken welke andere beroepen je eventueel nog wel kunt uitoefenen. Een speler heeft overigens met deze verzekering geen recht op een uitkering indien hij als gevolg van een ziekte arbeidsongeschikt raakt.[1]

Goed dat er in deze specifieke gevallen, waarbij een hoog inkomen betrokken is, een vangnet aan verzekeringen bestaat. De verzekeringsbranche laat Oranje in ieder geval niet in zijn hempie staan.

[1] https://www.proprof.nl/portfolio-view/wannet-sports-insurance/

bron (https://verzekeren.vereende.nl/actueel/voor-onze-oranje-spelers-zijn-verzekeringen-goud-waard/ )

Auteur: Naomi Straver, Senior Operationeel Onderzoeker/Coördinator Fraudebeheersing, Speciale Zaken

Dit vind u misschien ook leuk...

Populaire berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *